Kaappaa kasvis! -viikkoa vietetään 21.-27.9.

Kaappaa kasvis! -viikko kannustaa alakoululaisia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin sekä lisäämään niiden käyttöä. Kaappaa kasvis! -viikkoa vietetään 21.–27.9.2020 Etelä-Pohjanmaan alakouluilla tänä vuonna jo kymmenettä kertaa.

Healthy Kids of Seinäjoki -hankkeen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten hyvinvointia ja terveyttä myös yritysten kautta. Hankkeen toimenpiteenä Kaappaa kasvis! -viikkoa onkin Seinäjoella viety nyt myös kauppoihin ja ravintoloihin. Kasviksia kaapataan koulujen ja päiväkotien lisäksi 19 kaupassa tai ravintolassa.

Seinäjoelta mukana olevat ravintolat: Fafas, Juvenes ravintola Komia, Frami, Pancho Villa Seinäjoki, Pancho Villa Seinäjoki Ideapark, Prisma Buffa, Ravintola Boccio, Ideapark, Rosso

Seinäjoelta mukana olevat kaupat: K-Supermarket Seinäjoki, K-Citymarket Päivölä, K-Citymarket Ideapark, Minimani Seinäjoki, Prisma Hyllykallio, S-market Jouppi, S-market Kivistö, S-market Megakeskus, S-market Pajuluoma, S-market Tanelinranta ja S-market Törnävä.

Ravintolat ja kaupat nostavat kasvistarjontaansa esiin tarjouksin ja tempauksin. Kaikki äitini reseptit -bloggaaja Nanna Rintala julkaisee teeman mukaisen, kasviksia hyödyntävän reseptin.

Kaappaa Kasvis! on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö Aksilan yhdessä koulun ja kodin kanssa vuosittain toteuttama teemaviikko, joka kannustaa alakoululaisia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin sekä lisäämään niiden käyttöä.

Viikko sai alkunsa vuonna 2010, kun Etelä-Pohjanmaalla kiinnitettiin huomiota lasten ylipainoon ja niukkaan kasvisten syöntiin Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelman aikana. Kotimaiset kasvikset ry:n Terveyttä kasviksilla -hankkeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Terveyden edistämisen yksikön tavoitteena oli luoda vuosittainen viikko, joka kannustaa koululaisia kasvisten syöntiin.

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään Etelä-Pohjanmaalla edelleen niukasti. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn perusteella lähes 40 % Etelä-Pohjanmaan 4. ja 5. luokan oppilaista ei syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivittäin. Myös aikuisten kasvisten käytössä on parantamisen varaa. Vuoden 2017–2018 FinSote-tutkimuksen mukaan Etelä-Pohjanmaan aikuisväestöstä yli 60 % ei käytä tuoreita kasviksia päivittäin. Koko maakunnasta kasviksia kaapataan 27 alakoulussa, joista mukana on yli 2800 oppilasta. Seinäjoelta mukana ovat Aseman koulu, Honkalan varhaiskasvatuskeskus, Kivistön koulu, Lintuviidan koulu, Marttilan koulu, Pohjan koulu ja Törnävän koulu.

Tutustu kampanjaan tarkemmin Facebookissa

Lisätietoja: Sanna Valkosalo, 050 326 6586, sanna.valkosalo@intoseinajoki.fi

Healthy Kids of Seinäjoki -kehitysalusta alueellisena vahvuutena ja yritysten kasvun lähteenä -hankkeessa tiivistetään yritys-, tutkimus- ja sidosryhmäyhteistyötä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemassa. Tavoitteena on vahvistaa Healthy Kids of Seinäjoki -alustaa fyysisenä, toiminnallisena ja digitaalisena kehitysympäristönä erityisesti yrityksille. Hankkeen tuloksena syntyy mallinnettu kehitysalusta.