Poikkeuksellista hyvinvointia

Kakkosluokkalainen sai koulutehtäväksi katsoa seinäjokelaisen Solina-kuoron musikaalin Puuhun ja takaisin. Sivukorvalla kuuntelin ja välillä pysähdyin katsomaankin. Musikaalissa linnut sulkeutuvat laivaan, koska heitä uhkaa rankkasade ja tulva, ja elämä maalla on vaarassa. Matkalle lähdetään määrittelemättömän pitkäksi aikaa, sillä tulvan aikataulua ei kukaan tiedä.

Meidän kodeista on tullut näitä laivoja. Vielä pääsemme kannelle ja välillä laskusiltaa pitkin käymään maissakin tärkeissä asioissa, mutta muuten meidän tulee pysytellä laivassa. Kuten musikaalin laivassa, myös meidän kodeissa on nyt täyttä ja ruuhkaa. Samoista pöytätiloista ja koneista voi taistella monta koululaista tai töitään tekevää vanhempaa. On myös niitä koteja, joissa hiljaisuus on vallannut kaikki nurkat, eikä ahtaaksi käy kuin ajatuksissa.

Muutoksen keskellä pitää huolehtia myös omasta hyvinvoinnista. On mietittävä uusia tapoja virkistää mieltä.

Tilanne laivalla on linnuille uusi ja vaikka on varauduttu, riittää silti huolta ja hämmennystä. Myös me olemme varautuneet kriisiin, mutta olemme silti peloissamme. Vihollinen on arvaamaton, eikä meistä kukaan tiedä, miten ja milloin tämä on ohi. Kriisin loppumista odotellessa emme voi kuin tehdä parhaamme, huolehtia velvollisuuksistamme ja tehdä arjestamme toimivaa muuttunein ehdoin.

Muutoksen keskellä pitää huolehtia myös omasta hyvinvoinnista. Kun työt ovat tulleet kotiin, on entistä tärkeämpää miettiä, miten niistä pääsee välillä irti. Haasteellista voi olla myös, kun tavalliset keinot tylsyyden torjuntaan eivät olekaan käytettävissä ja on mietittävä muita tapoja virkistää mieltä.

Musikaalissa lapset opettelivat laivalla ollessaan löytämään oman juttunsa. Meidänkin on löydettävä nyt uusia keinoja, jotka auttavat meitä jaksamaan. Niitä voi onneksi löytää ihan läheltäkin. Vielä kun laskusillat ovat auki, kannattaa lähteä ulos. Patsaspyöräily kotikaupungissa tai eväsretki lähikalliolle ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Myös sisällä kotona voi tehdä ja kokea monenlaista. Kurkkaa kotisohvalta vaikka uuteen Kalevan navettaan tai jumppaa kaupungin liikuntapalveluiden videoiden parissa.

Olemme koonneet nämä ja paljon muita vinkkejä Seinäjoen kaupungin sivuille. Kuten lintujen laivamatka, myös meidän poikkeustilamme päättyy joskus. Ehkä joku uusista tavoista muuttuu silloin pysyväksi. Ainakin voit käydä ihan livenäkin katsomassa sen Kalevan navetan!

Henna Rantasaari
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori vs.
Seinäjoen kaupunki