Meidän hyvä fiilis tehdään yhdessä

Kaksi poikaa nauraa ja leikkii yhdessä leikkipuistossa.

”Mikä on vastakohta ystävällisyydelle? Mikä on vastakohta kaveruudelle? Se on välinpitämättömyys, välinpitämättömyys.” Edellä oleva on lainaus Hyllykallion musiikkipainotteisen luokan viime keväänä nauhoittamasta Meidän hyvä fiilis -kappaleesta, jonka on sanoittanut ja säveltänyt opettaja Maria Nivasalo. Nimi tulee Seinäjoen kaupungin Yhdessä yhteistyöllä –toimintamallista, joka ohjaa arvostavaan kohtaamiseen sekä konfliktien rakentavaan ratkaisemiseen. ”Mikä on vastakohta sille, että joukkoon mahtuu? Mikä on vastakohta sille, että kaikki vastuun kantaa? Se on välinpitämättömyys, välinpitämättömyys.”

Kappaleen väkevä sanoma jää mieleen jo ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen. Ajatus siitä, että vastakohta ystävällisyydelle onkin tosiaan välinpitämättömyys, eikä esimerkiksi viha, saa ajattelemaan. Jokainen meistä haluaa tulla huomatuksi, jolloin välinpitämättömyys todellakin sattuu. Porukan ulkopuolelle jääminen on kamalaa. Erityisen kamalaa se on silloin, kun on kyse lapsista ja nuorista, joiden itsetunto on vasta rakentumassa.

Tällä viikolla alkavat koulut. Lapset ja nuoret palaavat kesälaitumilta yhteen ja porukat kootaan taas uudestaan. On se hetki, jota sekä odotetaan että pelätään. Tässä hetkessä on jokaisella mahdollisuus tulla kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään, päästä mukaan porukkaan, mutta valitettavasti myös päinvastoin. Jos tässä vaiheessa ei jostain syystä kelpaakaan ja jää ulkopuolelle, voi hetki määritellä koko lukuvuoden tunnelmat.

Tähän hetkeen me voimme jokainen vaikuttaa. Jos emme fyysisesti siellä koulun pihalla, niin ainakin muistuttamalla läheisiämme kohtaamisen merkityksestä. Ja muistamalla sen myös omassa ympäristössämme. Voimme huomata toisen ihmisen. Usein riittää pieni ele, tervehdys tai hymy; miten hyvältä ne tuntuvatkaan, kun on uudessa paikassa tai muuten epävarma olo. ”Ja sun voimas on se, että huomaat hyvän, huomaat toisen ihmisen. Siitä kasvaa ja voimaa saa, meidän hyvä fiilis. Millainen ois maailma, jossa kaikki huomais sen? Meistä arvokas on jokainen, vaikka oiskin erilainen.”

Meidän hyvästä fiiliksestä on vastuussa meistä jokainen. Niin koulussa, työpaikalla, harrastuksissa kuin kotonakin. ” Vahvempina siivet kantaa, kun tietää mitä merkitsee. Voitaisko me aloittaa hyvän jälkiä levittää?”

Henna Rantasaari
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori,
Seinäjoen kaupunki

Hyllykallion koulun 4B-luokan esittämä Meidän hyvä fiilis -video on katsottavissa Youtubessa.