Mahtikiskasta terveellisempiä välipaloja

Mahtikiskan logo keltaisella pohjalla. Pikselöity teksti Mahtikiska maistuvaa menopalaa sekä marjojen ja hedelmien kuvia.

Lasten hyvinvointiin liittyen yksi suurimmista muutoksista viime vuosikymmeninä on tapahtunut ruokaympäristössä. Nykyajan suurin trendaava ruokailmiö on välipalat. Välipalamarkkinat kasvavat kohisten, mutta useiden välipalojen ongelmana on se, että ne sisältävät runsaasti ylimääräistä sokeria ja piilorasvaa. Lasten tasapainoisen ja ravitsemuksellisesti terveellisen ruokavalion varmistamiseksi on tärkeää noudattaa suosituksia siitä, millaisia ruokia tulisi välttää ja millaisiin ruokiin tulisi panostaa.

Healthy Kids of Seinäjoki yhteistyössä Into Seinäjoen Cities2030 -hankkeen kanssa onkin nyt ottanut asiakseen tarkastella ja edistää lasten parempia välipaloja. Haastoimme yhden kaupungin suurimman lasten harrastusseuran, SJK Juniorit, mukaan parantamaan lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia Mahtikiska -pilotissa. Yksi osa urheiluvalmentamista on toimia esimerkkinä lapsille ja kasvatuskumppaneina vanhemmille ja kouluille, joten SJK juniorit kokivat pilotin tavoitteen luontevaksi ja suostuivat heti mukaan.

Kevään aikana käynnissä ollut Mahtikiska -pilotti Wallsport Areenan kahviossa on toteuttanut jo paljon eri toimintoja. Mahtikiska -pilotin alussa toteutettiin SJK junioreiden vanhemmille sekä pelaajille kysely, johon saatiin 157 vastausta. Vastaajista oli pelaajia 27% ja vanhempia 73%.

Noin 90% sekä pelaajista että vanhemmista ostaisi useammin välipaloja jos valikoimassa olisi terveellisempiä tuotteita. Myyntiin toivottiin eniten välipalakeksejä, proteiinirahkaa, hedelmiä, täytettyjä leipiä sekä juotavia jogurtteja. Vastausten perusteella Osuuskauppa Eepee lahjoitti Wallsportin kioskille terveellisiä välipaloja tuotetestaukseen, ja näistä tuotot ohjataan SJK Junioreiden Respect -rahastoon, jolla tuetaan vähävaraisten lasten harrastamista.

Myös SJK:n liigajoukkueen pelaajat ovat olleet mukana pilotissa kertomalla millaisia välipaloja he syövät ja mm. maalivahti Jesse Öst kertoi Youtube -videolla miten suuressa roolissa ravitseva ruoka hänelle on. Pelaajilla on suuri vaikutus lasten mielipiteisiin ja valintoihin, joten heidän avunanto on ollut erityisen merkityksellistä.

Pilotti SJK:n kanssa on yksi monista hankkeen osallistavista yhteisluontiprosesseista kuluttajien kanssa. Tavoitteena on luoda mahdollisuuksia ruokajärjestelmän muutokseen kohti kestävämpää ja terveellisempää suuntaa, skaalata Mahtikiskaa kaikille Seinäjoen urheiluseuroille sekä kertoa myös kansainvälisille yhteistyökumppaneille hyvistä tuloksista.

Lisätietoja: Elina Koivisto, Into Seinäjoki Oy, elina.koivisto@intoseinajoki.fi, 040 736 2043

CITIES 2030

CITIES2030-hanketta ”Co-creating resilient and sustainable food systems towards FOOD2030”, koordinoi Venetsian Yliopisto ca ’Foscari. Euroopan unionin H2020 -tutkimusohjelman rahoittamana CITIES2030 pyrkii toteuttamaan kestäviä kaupunkien ja alueiden ruokajärjestelmiä neljän vuoden ajan.

Hankkeen konsortiossa on kuusi yliopistoa (Universita ca ’Foscari Venezia, Hogeschool VIVES, Politecnica de Madrid, Espanja, Riian tekninen yliopisto, Nicosan yliopisto, Luxemburgin yliopisto), 10 kaupunkia ja kaksi aluetta. Mukana on myös 23 kehittämisorganisaatiota eri puolilta Eurooppaa.

Mahtikiska-pilotti on Into Seinäjoessa osa Cities2030 -hanketta, jota toteutetaan yhdessä 40 eurooppalaisen kumppanin kanssa. EU:lta on saatu neljäksi vuodeksi 12 miljoonaa euroa kaupunkien ja alueiden kestävien ruokajärjestelmien kehittämiseen. Into sekä toinen alueellinen partneri, ProAgria Etelä-Pohjanmaa, keskittyvät Suomen pilotissa lasten ja nuorten ravitsemuksen ja hyvinvoinnin edistämiseen Healthy Kids of Seinäjoki -toimintamallin puitteissa. Yhteistyökumppaneita ovat Seinäjoen kaupunki, koulut, kolmas sektori sekä alueen yritykset.

CITIES2030-projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta avustussopimuksen nro 101000640 nojalla.