Jee, kasvikset on herkkua!

Mikä ihana huudahdus jälkikasvulta: ”Jee, kasvikset on herkkua!”

Tosielämän arjessa tuo huudahdus kuullaan meillä harvoin.  Vaikka tiedän kasvisten, marjojen ja hedelmien terveysvaikutukset ja olen yrittänyt lapsilleni tarjota tasapainoista ravintoa, saattavat omat lapset työntää salaattikipon syrjään, blokata keittolautaselta vihannekset pois, ylipäätään skipata kaiken kasviksiin liittyvän. Vielä kun jokainen lapsi on erilainen, saman perheen samoin kasvatetut lapset eivät välttämättä omaa samoja ruokailutottumuksia.

Kotistrategiaksi on muodostunut kasvisherkkujen tuputtaminen siinä muodossa missä ne maistuvat.

Meillä se on juuri näin.  Yritän laittaa tarjolle edes raakoja kurkku-, porkkana- ja paprikatikkuja ja pikkuisia kirsikkatomaatteja, kasviksista kun huomautellaan heti, kun tarjoilen niitä kypsennettynä. Missähän iässä ihminen vihdoin tajuaa uunijuuresten upean herkullisuuden? Kasvissosekeitto kelpaa meillä, mutta jauhelihakeiton juurespalat jäävät lautaselle. Marjat eivät maistu puuron tai jugurtin päällä, mutta jos ajan ne smoothieksi, valituksia ei kuulu.

Kotistrategiaksi on muodostunut kasvisherkkujen tuputtaminen siinä muodossa missä ne maistuvat. Jos siis pilkotut kasvikset maistuvat raakoina, sitten niitä salaatin tai uunijuuresten sijaan ja smoothiessa laskee kaikki sinne upotettu.

Lasten tulisi syödä kuusi oman kouran kokoista annosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä, eikä sen toteuttaminen pitäisi olla ylivoimaista. Jollet satu olemaan yksi niistä, jonka lapset popsivat aina ja kaikkea mitä keksit tarjolle, voit kokeilla toimisiko joku seuraavista vinkeistä:

  • Lisää ja piilota kasviksia perusruokiin; lisää pieneksi pilkottuja tai raastettuja kasviksia kastikkeisiin, keittoihin ja patoihin, tee makaronilaatikko kukkakaalin kera ja keitä muusiin puolet juureksia.
  • Nosta kasvis pääosaan: Valmista pääruoka kokonaan kasviksista ja anna niiden ottaa pääosa: parsakaalipastagratiini, täytetyt paprikat, uunissa paahdettu, kuorrutettu kesäkurpitsa, bataatti tai kurpitsa.
  • Elä tätä päivää. Jos lapsesi rakastavat nuudeleita ja pikaruokaa, wokkaa nuudelit kasviksien kera, väännä ranskikset mukulaselleristä tai palsternakasta ja rakenna hampurilaiset ja tacot kasvistäytteillä.
  • Käytä sitä blenderiä. Smoothiehen uppoaa kaikki.
  • Ota lapset kauppaan ja anna heidän valita mukaan uusi juures tai hedelmä, jota kotona sitten yhdessä valmistetaan ja kokeillaan.
  • Selatkaa kasviskeittokirjaa ja anna lasten valita mikä resepti valmistetaan tällä viikolla.
  • Viikonlopun herkuttelu- ja elokuvailta: Sipsien ja karkkien sijaan leikatkaa vihannestikkuja, paloitelkaa hedelmiä ja ostakaa tuoreita marjoja ja laittakaa ne herkullisesti esille kippoihin tai laakealle tarjoiluvadille.

Mietin pitkään mikä resepti sopisi jaettavaksi tämän jutun yhteyteen. Sen pitäisi olla helppo ja nopea valmistaa, muuntautumiskykyinen ja tuoda esille kasvisten parhaat puolet. Kirjavat nuudelit osuu ja uppoaa!

Kirjavat nuudelit maistuvat koko perheelle. Helposti jääkaapin aineksista muunneltavissa oleva ruoka on pöydässä 20 minuutissa. Jos kaipaat joukkoon lisää proteiinia, paista se ensin erikseen ja lisää lopussa. Mausteisemman ruuan ystävä silaa oman annoksensa lempi chilikastikkeellaan.

Kirjavat nuudelit eli paistetut nuudelit kasviksilla

4:lle

250 g nuudeleita (esim. vehnä, ramen, udon, soba tai spagetti)

1 rkl seesamiöljyä

1 purjo

1-1 1/2 l pienittyjä kasviksia, esim. erivärisiä paprikoita, porkkanaa, parsakaalia, kukkakaalia, vihreitä papuja, lanttua, kyssäkaalia, pinaattia

1 rkl riisiviinietikkaa

pinnalle tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria

kastike

2 rkl soijakastiketta

2 tl seesamiöljyä

1 tl sokeria

Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja jätä odottamaan.

Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo, valkoinen osa ja mehevä vihreä osa.  Pieni käyttämäsi kasvikset. Jos sinulla on julienneleikkuri, se toimii hyviin. Kaalit kannattaa pilkkoa pieniksi kukinnoiksi ja muut kasvikset vaikka pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi, niin ne kypsyvät nopeasti, mutta ovat silti kauniisti erottuvia.

Kuumenna wokkipannu tai iso laakea paistinpannu ja lisää seesamiöljy- Lisää kuumaan pannuun purjo ja vihannekset ja paista napakoiksi n. 5 min. Lisää riisiviinietikka ja sekoita. Sekoita kastikkeen aineet ja lisää pannulle valutetut nuudelit ja kastike.

Sekoita nuudelit kasvisten kanssa, ripottele pinnalle yrtit ja tarjoa.

Kirjoittaja on ruokabloggaaja Nanna Rintala, jonka Kaikki äitini reseptit -blogi tarjoilee ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Kaappaa kasvis -viikolla Nannan keittiössä herkutellaan kasviksilla.