Halusimme kuulla, mitkä tavat ja teot arjessa lisäävät perheiden hyvinvointia ja keräsimme syksyn aikana perheiltä heidän hyviä arjen tapojaan. Saimme valtavasti hienoja vastauksia! Ihania, tavallisten perheiden tavallisia tapoja, mutta silti niin oivaltavia ja erilaisia.

Vastausten perusteella perheet kokevat, että yhdessä vietetty aika lisää heidän hyvinvointiaan. Erilainen yhdessä tekeminen, etenkin ulkoiluun ja ruokailuun liittyen, sai monta mainintaa. Luonnossa liikkuminen ja retkeily ovat tärkeitä monelle perheelle. Päivittäinen yhteinen ruokahetki on luonteva hetki kerrata päivän tapahtumat ja vaihtaa kuulumiset. Myös yhdessä sovittu perhepäivä kerran viikossa tai kuukaudessa koettiin toimivaksi. Yhdessä ollessaan perheet pelaavat lautapelejä, leikkivät tai vaikka leipovat.

Ihania, tavallisten perheiden tavallisia tapoja, mutta silti niin oivaltavia ja erilaisia.

Rutiinien merkitys lapsiperheissä nähtiin erittäin tärkeänä. Esimerkiksi iltatoimien tekeminen samalla tavalla joka ilta ja säännöllinen nukkumaanmenoaika ovat monen perheen arjen hyvä tapa. Yksittäisenä rutiinina iltasatu mainittiin monessa vastauksessa. Se on tapa rauhoittua päivän jälkeen ja myös tapa olla hetki lähekkäin. Läheisyyden tarpeeseen vastataan ihanasti myös perheessä, jossa lasten kanssa sylitellään päiväkodista tullessa aina noin viidentoista minuutin ajan ennen muihin touhuihin ryhtymistä.

Oli hienoa lukea kyselyyn vastanneiden isovanhempien vastauksia. Monessa perheessä isovanhemmat osallistuvat arkeen kuljettamalla lapsia harrastuksiin, tarjoamalla iltapäivällä välipalaa ja paikan, jonne tulla koulun jälkeen. Toisten huomioiminen perheen sisäisestikin sai paljon mainintoja. Monet vanhemmat viettävät aikaa yhden lapsen kanssa kerrallaan tarjoten näin jakamattoman huomion. Ja todellista arjen rakkautta on antaa puolison nukkua viikonloppuna pidempään.

Vastauksista nousi esiin myös hauskoja tapoja. Eräässä perheessä toimitaan riidan tullessa niin, että molemmat aikuiset siivoavat hiljaa viidentoista minuutin ajan. Siinä ehtivät tunteetkin vähän viiletä ja bonuksena myös koti on siisti. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla! Myös päiväkodistahakueväs herätti hilpeyttä, mutta on kyllä arjessa ehdottoman käytännöllinen ja tarpeellinen vinkki, myös lasta hakevalle vanhemmalle.

Lämmin kiitos kaikille omia hyviä tapojaan meidän kanssa jakaneille! Olemme julkaisseet osan vastauksista joulukalenterina Facebook-sivuillamme. Käy kurkkaamassa ja ota sivu seurantaan, vielä on muutama hyvä tapa paljastamattakin!

 

Henna Rantasaari
Projektikoordinaattori, Healthy Kids of Seinäjoki
Seinäjoen kaupunki
henna.rantasaari@seinajoki.fi
050 354 9311

Arjen hyvä tapa -kampanja toteutettiin osana Healthy Kids of Seinäjoki -kehitysalustahanketta.