Kaappaa kasvis! -viikkoa vietetään Etelä-Pohjanmaan alakouluilla tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa. Viikko sai alkunsa vuonna 2010, kun Etelä-Pohjanmaalla kiinnitettiin huomiota lasten ylipainoon ja niukkaan kasvisten syöntiin Diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelman (DEHKO) 2D-hankkeen aikana. Kotimaiset kasvikset ry:n Terveyttä kasviksilla -hankkeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Terveyden edistämisen yksikön tavoitteena oli luoda vuosittainen viikko, mikä kannustaa koululaisia kasvisten syöntiin.

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään Etelä-Pohjanmaalla edelleen niukasti. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyn perusteella lähes 40 % Etelä-Pohjanmaan 4. ja 5. luokan oppilaista ei syö kasviksia, hedelmiä tai marjoja päivittäin. Myös aikuisten kasvisten käytössä on parantamisen varaa. Vuoden 2017–2018 FinSote-tutkimuksen mukaan Etelä-Pohjanmaan aikuisväestöstä yli 60 % ei käytä tuoreita kasviksia päivittäin.

– Makumieltymykset ja ruokailutottumukset kehittyvät varhain ja säilyvät usein aikuisuuteen saakka. Tämän vuoksi lapsena on hyvä oppia syömään kasviksia monipuolisesti, kertoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kehittämissuunnittelija, laillistettu ravitsemusterapeutti Riikka Suorajärvi-Bron.

 

Mikä on Kaappaa kasvis! -viikon tavoite?

Kaappaa kasvis! -viikon tavoitteena on kannustaa alakoululaisia tutustumaan erilaisiin kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin sekä syömään joka päivä kuusi omaa kourallista kasviksia.

– Tavoitteeseen pääsee helposti, kun joka aterialla syödään kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Mukaan lasketaan vihannekset, juurekset, sienet, marjat ja hedelmät niin raakoina, kypsennettyinä kuin ruoan joukossa, kertoo Suorajärvi-Bron.

Kaappaa kasvis! -viikkoa vietetään Etelä-Pohjanmaalla 48 alakoulussa 23.9.–29.9.2019. Viikolle osallistuu kaikkiaan 5776 oppilasta.