Tänään keskiviikkona 20.11. vietetään lapsen oikeuksien päivää, keskellä lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsen oikeudet ovat olleet voimassa jo 30 vuotta! Täysien kymppien lapsen oikeuksien juhlaviikon teemana on ”Saan olla minä”. Tällä halutaan muistuttaa, että jokaisella lapsella on oikeus olla juuri sellainen kuin on, eikä häntä sen vuoksi saa syrjiä. Vähintään yhtä tärkeä on kampanjan toinen tunnuslause ”Saat olla sinä”. Se sisältä lupauksen siitä, että ei syrji ketään. Tämä lupaus tulisi jokaisen antaa.

Hyvää Lapsen oikeuksien päivää 20.11.!

Koska olemme teemaviikkojen luvattu maa, vietetään tällä viikolla myös mielenterveysviikkoa, teemalla Diagnoosina ihminen. Näiden viikkojen teemat ovat hämmästyttävästi ja samalla ihastuttavasti saman aiheen ympärillä. Saan olla minä ja Diagnoosina ihminen. Molemmissa teemoissa on kyse siitä, kuinka meillä on oikeus tulla hyväksytyksi juuri sellaisina, kuin olemme. Luonteenpiirteet ja ominaisuudet, ihonväri ja kansalaisuus tai sairaudet ja vammat ovat osa meitä. Ketään ei tule määritellä niiden kautta, vaan nähdä ihmisinä ja lapsina.

Onko sattumaa, että sanomat ovat niin lähellä toisiaan? En usko kampanjoita tehdyn yhdessä, mutta ehkä ne molemmat kertovat jotain tämän hetken ilmapiiristä. Tarpeesta vastata siihen, miten toisiamme kohtelemme. Siitä, kuinka me helposti sorrumme pilkkaamaan tai väheksymään sen vuoksi, miltä joku toinen näyttää tai mitä hän sairastaa. Tätä näemme niin aikuisten kuin lastenkin parissa. Samat aikuiset ja vanhemmat, jotka ojentavat ja ohjeistavat lapsia, käyttäytyvät itse aivan toisin. Meidän aikuisten tulisi omalla esimerkillämme toimia tässäkin niin kuin opetamme, muuten opetukset eivät mene perille.

Lasten oikeuksien toteutuminen on aikuisten vastuulla. On meidän jokaisen aikuisen velvollisuus huolehtia, että jokainen lapsi tulee hyväksytyksi sellaisena kuin on. Tehdään siis työmme, ja annetaan jokaisen lapsen olla oma itsensä, ainoana diagnoosina lapsi.

 

Henna Rantasaari
projektikoordinaattori, Seinäjoen kaupunki

Lue lisää aiheesta lapsenoikeudet.fi